Κοινωνικά δράματα προ των πυλών σε όλη την Κρήτη, αφού έρχονται άμεσα κατεδαφίσεις σε δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα νέας γενιάς! Αυθαίρετα, δηλαδή, που ανεγέρθηκαν τα τελευταία χρόνια, και ενώ ήταν ήδη σε ισχύ η νομική ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων!
Κι ενώ ήδη η λίστα των πρώτων 70 αποφάσεων κατεδαφίσεων που αφορούν την Κρήτη βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δηλώνει πλήρη άγνοια, καθώς όπως λέει δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι η βεβαίωση των αυθαιρέτων έχει γίνει από την Πολεοδομία του Ηρακλείου.
Η ευνοϊκή ρύθμιση, ο γνωστός σε όλους Νόμος 4178, που πήρε μια ακόμα παράταση μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, φυσικά δεν “πιάνει” τα νέα αυθαίρετα… Όσα “ξεφύτρωσαν” πέρσι, πρόπερσι, το 2012 ή το β’ εξάμηνο του 2011, κόντρα στις προειδοποιήσεις των αρμοδίων πως οποιαδήποτε νέα αυθαιρεσία θα θεωρείται ως προκλητική για το κράτος και αντίθετα με τα παλιά αυθαίρετα των δεκαετιών του ’80 και του ’90, θα τιμωρείται πια αμείλικτα. Δηλαδή με κατεδάφιση!
Πλέον ο “ασκός του Αιόλου” για κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, και στα οποία δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας από την ευνοϊκή ρύθμιση περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, άνοιξε για τα καλά. Έτσι, δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα, από τοίχους περίφραξης και πέργκολες μέχρι κανονικές τετραώροφες οικοδομές (!), περιμένουν πλέον τις… μπουλντόζες, ενώ οι πολίτες έχουν χάσει πλέον τον ύπνο τους!
Ήδη η σχετική λίστα των πρώτων 70 αποφάσεων κατεδαφίσεων βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία καλείται να εκτελέσει τις τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμων της Κρήτης, προχωρώντας στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου.
«Ο νόμος είναι σαφής»
«Τα αυθαίρετα που κατασκευάζονται τώρα αλλά και όσα κατασκευάστηκαν μετά τον έβδομο μήνα του 2011 και δεν έχουν τη δυνατότητα τακτοποίησης στο νέο Νόμο 4178 θα κατεδαφιστούν. Ο νόμος είναι σαφής. Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν τη σοβαρότητα του ζητήματος, ενώ θα πρέπει παράλληλα να σεβαστούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των γειτόνων τους», τόνισε η διευθύντρια της Πολεοδομίας Ηρακλείου Μαίρη Φραγκιουδάκη.
Από τις 70 περιπτώσεις κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, οι 50 περίπου αφορούν το νομό Ηρακλείου, όπως τις κατέγραψε η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου.
Στην επίμαχη λίστα που έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει σήμερα η “Νέα Κρήτη”, χωρίς φυσικά να παραθέτει για ευνόητους λόγους προσωπικών δεδομένων ονόματα και διευθύνσεις των εμπλεκόμενων ιδιοκτησιών, φιγουράρουν αυθαιρεσίες και γνωστών επιχειρηματιών τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά.
Οι αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί στην επίμαχη πρώτη “μαύρη λίστα” ποικίλλουν σε είδος και μέγεθος. Οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά σε τετραώροφη αλλά και σε τριώροφη αυθαίρετη οικοδομή στην περιοχή του ΤΕΙ, σε διώροφη οικοδομή στο Ηράκλειο, σε ισόγεια οικοδομή στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Δρακουλιάρη, σε ισόγειο κτίσμα επιχείρησης στη λ. 62 Μαρτύρων, σε ισόγεια πετρόκτιστη οικοδομή στην περιοχή της Φορτέτσας, σε επέκταση ισόγειου καταστήματος στη Χερσόνησο και σε άλλες αυθαίρετες κατασκευές.
Ξεχωριστή θέση στη “μαύρη λίστα” των αυθαίρετων κατασκευών που θα κατεδαφιστούν κατέχουν και αυθαιρεσίες, κυρίως πρόχειρες κατασκευές, στην προστατευόμενη περιοχή των εκβολών του Αποσελέμη.
Στα Χανιά, στο στόχαστρο κατεδαφίσεων μπαίνει κτίσμα στον Πλάτανο Κισσάμου, επιχείρηση στα Χανιά, στέγες σπιτιών, όροφος οικίας, μεταλλικές κατασκευές επιχειρήσεων, περιφράξεις και όχι μόνο.
Στο νομό Λασιθίου, μια από τις περιπτώσεις είναι η κατεδάφιση τμήματος κτηρίου σε παραλία σε περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Πρόκειται για αυθαίρετα, τα οποία δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, και αφορούν μεταξύ άλλων περιπτώσεις αυθαιρέτων εκτός σχεδίου πόλης, σε μη άρτια οικόπεδα αλλά και γενικότερα όσα στερούνται άδειας οικοδομής.
Χρειάζονται 100 χιλιάδες ευρώ
Εντωμεταξύ, για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων απαιτείται κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ, ποσό που διεκδικεί εδώ και αρκετό καιρό, από τα αρμόδια υπουργεία, η αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Την ίδια ώρα πάντως, προχωρούν κανονικά κατεδαφίσεις σε αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς.
«Το κονδύλι που διεκδικούμε εδώ και αρκετά χρόνια ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ. Αντιθέτως, μας έχουν εγκρίνει κονδύλια για κατεδαφίσεις σε αιγιαλό και δάση και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ήδη ξεκίνησαν εργασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών (πέργκολες) στην περιοχή του Μόχλου Σητείας, οι οποίες είναι εντός ζώνης αιγιαλού, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν αντίστοιχες εργασίες για την κατεδάφιση δέκα πρόχειρων-αυθαίρετων κατασκευών στο Μπάλο Γραμβούσας», σημείωσε ο Κώστας Πετράκης, πολιτικός μηχανικός στο Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Γεωργία Μακάκη, Μπάμπης Σαββίδης