Ένα σπάνιο για την Ελλάδα πουλί καταγράφηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα από ομάδα ερασιτεχνών ορνιθοπαρατηρητών. Η καταγραφή του χιονοτσίχλονου Plectrophenax nivalis, στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού – Αξιού, σήμανεσυναγερμό μεταξύ των ορνιθοπαρατηρητών, πολλοί από τους οποίους κατέφτασαν από άλλα μέρη της Ελλάδας για να δουν και να φωτογραφίσουν το πουλί.
Το πουλί –στο μέγεθος σπουργιτιού- δεν φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζειδεν έχει… «βιώσει» ενοχλήσεις και απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Είδα το πουλί και το φωτογράφισα στις 17 Ιανουαρίου στον Αξιό, όπου συνάντησα και άλλους γνωστούς και φίλους να το αναζητούν. Μου έκανε εντύπωση η ηρεμία του πουλιού. Οκτώ άνθρωποι καθόμασταν γύρω και το φωτογραφίζαμε αλλά αυτό μας κοιτούσε και συνέχιζε αμέριμνο το φαγητό του», λέει ο Γιάννης Μαρκιανός.
Το χιονοτσίχλονο είναι είδος που αναπαράγεται κατά μήκος του αρκτικού κύκλου, και συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία, και η εξάπλωσή του φτάνει ως τη χερσόνησο Καμτσάτκα της βορειοανατολικής Ρωσίας και τα νησιά της θάλασσας του Βερίγγειου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ή σε μετακίνηση, μπορούμε να το βρούμε σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα όπως τώρα, στην περιοχή του Αξιού ή το 2009 σε παράκτιο υγρότοπο της Κω.
Η καταγραφή στον Αξιό είναι η ένατη πανελλαδικά.
Η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
ΠΗΓΗ: ECONEWS